Uunin puhdistus sokeripalalla

Vanhan blogini yksi suosituimmista postauksista ja hakusanoista oli uuniluukun puhdistus sokeripalalla. Tuossa kun toteutin tämän myös nykyisessä kodissamme (vaikka luukku ei ollutkaan päässyt lähellekään noiden alimmaisten kuvien tilannetta), päätin repostata kirjoituksen myös tänne. Olkaapa siis hyvät ja toivottavasti postauksesta on hyötyä jollekin.


Allaolevat kuvat ovat uunistamme edelliseen asuntoon muuttaessamme. Ei pahin, mitä on vuokra-asunnoissa nähty, mutta ei ihan vastapestykään. 

---

Tämähän on vanha kikka, mutta koska puolisonikaan ei ollut siitä aiemmin kuullut, niin ajattelin levittää palasokerin ilosanomaa täälläkin. Meillä ei sokeria syödä, mutta nappasin töistä pari sokeripalaa mukaan, niin ei tarvinnut tätä varten ruokakauppaan lähteä.

Pesin uunin muuten uuninpuhdistusaineella joka on aika myrkkyä (ekologisemmin olisin tehnyt homman mäntysuovalla!), mutta lasiluukkuun kiinnipalaneet roiskeet eivät silläkään lähteneet.


Kuvaan astui mukaan palasokeri. Kostutin palasokeria hieman ja hinkkausta ristiin rastiin... tadaah. Tiukasti kiinnipalanut moska irtoaa ilman kummempia kirosanoja.


Testailin muutamaa eri tapaa kostuttaa sokeripala. Ensin tiputin varovasti vettä sokeripalalle suoraan hanasta. Toimi hyvin hetken aikaa, mutta pala kastui kuitenkin liikaa ja hajosi mössöksi jo pienen hinkkauksen jälkeen. Seuraavaksi nuolaisin palaa kielellä. Taas toimi hyvin hetken aikaa, mutta ongelmia tuli kun sokeripalaa olisi pitänyt kostuttaa uudelleen ja se oli jo ihan likainen. En todellakaan halunnut laittaa suuhuni uuniluukusta pois hinkattua kuonaa. Toimivimmaksi ratkaisuksi osoittautui lopulta pyyhkiä puhdistettavaa pintaa kostealla rätillä ja pitää itse sokeripala kuivana.

Uuniluukun puhdistukseen tällä tavalla ei montaa minuuttia tuhrautunut ja nyt näkee taas hyvin läpi!


Sokeripalalla voi kätevästi puhdistaa myös vanhanmallisen eli valurautalevyisen sähkölieden levyjen reunat. Niitä joutuu ehkä hinkkailemaan vähän kauemmin kuin uuniluukun lasilevyä, mutta kohtuu pienellä vaivalla tulee myös liedestä kuin uusi.

11 kommenttia

 1. Kiitos vinkistä. Tämä menee ehdottomasti testaukseen!

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä, aika näppärä tapa puhdistaa uunin luukku😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi näppärä ja nopsa. Ei vaadi voimia, eikä pahanhajuisia aineita. :)

   Poista
 3. Wau, mikä kikka 😊. Tätä täytyy kokeilla. Onpa kiva jättää puhdas uuni uusille asukkaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä on hyötyä! Tosiaan olisi kiva jos asunnot olisi aina siivottu kunnolla seuraavia asukkaita varten. Valitettavan harvoin näin tuntuu olevan.

   Poista
 4. No jopas on! Täytyy heti kokeilla. Miten en ole tällaista kikkaa tiennytkään!? Terv. Siivousfriikki

  VastaaPoista
 5. VAnha toimiva niksi ;) Toimii myös pohjaanpalaneisiin kattiloihin :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä! Itse olen Universal Stonea käyttänyt, mutta tätäkin voisi kokeilla :)

  VastaaPoista