Näin sisustat kauniin kodin pienellä budjetilla - 10 uutta vinkkiä

Viime viikolla julkaisin "Näin sisustus kauniin kodin pienellä budjetilla - 10 vinkkiä" -postauksen, joka hypähtikin saman tien luetuimmaksi blogikirjoituksekseni koskaan. Nyt tuo postaus saa jatkoa ja pistän jakoon toiset kymmenen vinkkiä.

1. LUOVU TURHASTA
Vaikka KonMarin idea ei kokonaisuudessaan puhuttelisikaan juuri sinua, on sen keskeisin perusajatus "Tuottaako tämä minulle iloa" kuitenkin oikein käyttökelpoinen metodi turhan tavaran karsimiseen. Ja jos viitseiäisyyttä riittää kirppismyynteihin, niin itselleen turhien romppeiden myymisestä saattaa tienatakin hiukkasen, jonka voi sitten käyttää vaikka johonkin haaveissa olevaan sisustushankintaan. Kun ylimääräiset rojut on karsittu pois ja ympärillä on vain iloa tuottavia esineitä, on koti helpompi pitää siistinä ja omaa silmää miellyttävänä.2. KIERRÄ KIRPPIKSIÄ AVOIMIN MIELIN
Ahkerille kirpputorikävijöille kehittyy ajan kanssa silmää nähdä "pintaa syvemmälle".  Kierrä kirppiksiä ja katsele tori.fi:n ja huuto.net:n kaltaisia nettikirppiksiä avoimin mielin. Voisitko ehkä käyttää jotakin esinettä muussa kuin siinä kaikkein ilmeisimmässä tarkoituksessa tai saisiko ehkä hieman kuluneesta huonekalusta maalaamalla tai muuten tuunaamalla jotakin hienoa ja kaunista? Yritä myös nähdä tavarat poissa kirppisympäristöstä, omassa kodissasi, ja mieti miltä ne siellä näyttäisivät. Ja muista, että vaikka kirppikseltä tuskin koskaan löytyy juuri sitä mitä olet sillä hetkellä etsimässä, saattaa eteen tupsahtaa jotakin vieläkin hienompaa.


3. KÄYTÄ VALOKUVIA SISUSTUKSEN PIRISTÄMISEEN
Erilaisia kuvatuotteita löytyy valokuvapalveluista jo pilvin pimein. Canvastaulut tai vaikkapa lasille tulostetut vedokset voivat olla hinnaltaan melko korkeita, mutta persoonallisia julisteita teettää jo edullisemmin. Itse tykkään tilata Ifolorilta, mistä esimerkiksi 50 x 70 cm kokoisen julisteen saa usein tarjoushinnalla 10-15 € ja toimitus kestää vain muutaman päivän. Pienet valokuvat eivät montaa senttiä kappaleelta maksa ja niistäkin voi keksiä monenlaista kivaa. Käy kurkkaamassa vaikkapa tämä postaus polaroid-tyyppisten valokuvien teettämisestä. 4. KANNATTAAKO KERÄILYHARRASTUS?
Arabian kannut, muumimukit tai värikkäät Mariskoolit... ihania ja kauniita esineitä, mutta tuottaako keräileminen sinulle oikeasti iloa vai tuntuuko uuden hankkiminen aina sarjan täydennyttyä jo hieman pakkopullalta ja turhalta rahan menolta? Me päätimme luopua muumimukien keräilystä reilu vuosi sitten ja myimme suurimman osan kerätystä sarjasta pois. Mukit täyttivät vain turhaan kaappia ja iso osa ei koskaan päässyt edes käyttöön. Näin saimme hiukan rahaa uuden kodin remonttia varten ja keittön kaappiin tilaa niille oikeasti käytössä oleville astioille. Jos keräilyesineesi ovat sinulle rakkaita ja keräilyharrastus tuottaa iloa, niin silloin kannattaa harrastusta jatkaa ilomielin.


5. MAALATA VAI TAPETOIDA?
Maalaaminen on usein tapetointia edullisempi keino saada väriä seinään. Vaihtelunhaluiselle sisustajalle maalaaminen on myös helpompi vaihtoehto, sillä uuden maalikerroksen sutiminen vanhan päälle on huomattavasti helpompi prosessi kuin tapetin vaihtaminen. Maalatessakaan ei tarvitse tyytyä tylsään, yksiväriseen seinään. Kurkkaa esimerkiksi postaus meidän makkarin liukuväriseinästä tai hae Pinterestistä seinämaalausideoita.6. LAINAA JA VAIHTELE
Kaipaatko vaihtelua kodin sisustukseen, mutta et haluaisi hankkia mitään uutta? Sovi ystävän tai perheenjäsenen kanssa väliaikaisesta vaihtokaupasta. Jos sisustusmakunne sopivat yksiin, voitte vaihtaa vaikkapa pienesineitä kuten maljakoita ja koriste-esineitä tai miksei jopa huonekaluja. Minä käyn äidin varastoilla ja kaapeissa silloin tällöin lainailemassa tavaroita ja saimmepa laina-ajalle myös ihastuttavan Mademoiselle-tuolinkin. Muista pitää lainaesineistä erityisen hyvää huolta!


7. PIILOTA SOTKUT JA EPÄMÄÄRÄISET TAVARAKASAT - SUOSI SULJETTUJA SÄILYTYSJÄRJESTELMIÄ
Jos tavaroiden raivauksesta ja KonMari-projekteista huolimatta avohyllyille ja pöytien päälle tuppaa kerääntymään tavarakasoja, suosi niiden säilytykseen mieluummin kaappeja ja laatikoita kuin avohyllyjä ja pöytäpintoja. Vaikka itsekin pyrin järjestykseen ja haaveissa ovat täydellisesti järjestellyt ja iloa niin silmälle kuin mielellekin tuottavat kaapit, niin silti epämääräiset paperipinot uhkaavat välillä vallata niin eteisen, kuin olohuoneenkin pöydät.

Blogi- ja instagramkuvissa keittiön avohyllyköt tai olohuoneen String-hyllyjärjestelmät näyttävät usein todella kauniilta. Jos et kuitenkaan minun laillani ole täydellisen järjestyksen ihminen, ovat suljetut säilytysjärjestelmät usein sisustuksellisesti kauniimpi vaihtoehto. Ja säästävät ne myös rahaakin, sillä suljettujen ovien takana sisustukseen sopimattomat eriparikipot eivät häiritse silmää ja pakota hankkimaan kokonaan uutta astiastoa. 


8. TEE ITSE VAIKKAPA SEINÄKELLO
Edellisessä vinkkipostauksessa vinkkasinkin erilaisten DIY-taideteosten puolesta ja haluan niistä nostaa esille erityisesti seinäkellot. Design-kellot ovat usein kovissa hinnoissa ja jos haluat seinälle jotakin markettikelloa näyttävämpää ajannäyttäjää, kannattaa harkita sellaisen tekemistä itse. Esimerkiksi Kouluelektroniikasta saa kellon koneistoja muutamalla eurolla ja kellotaulun koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Taas kerran Pinterest toimii mahtavana idea-aittana.

Minä tein kuukellon syntymäpäivälahjaksi siskonpojalleni ja myös olohuoneen timanttikello on oman käden tuotoksia.9. UNOHDA KAIKKIMULLEHETINYT-AJATTELU
Tässä on ollut itselläni todellinen kasvunpaikka ja edelleenkin riittää harjoiteltavaa. Olen kuitenkin saanut huomata, että ei kannata masentua, vaikka jotakin ei löydy tai saa heti halutessaan. Joudut sitten koluamaan kirppiksiä pidempään tai säästämään johonkin, niin usein vaivannäkö ennemmin tai myöhemmin palkitaan. Tästä omina esimerkkeinä vaikkapa wieniläistuolit, joita metsästelin tori.fi:sta useamman kuukauden tai pieni kuuskytlukulainen tv-taso, joka tulla tupsahti eteeni jätelavalle kurkatessani. Muista myös, että sisustus ei ole koskaan valmis! (Eikä kuulukaan olla...)10. PÄÄTÄ TYYLISI JA PIDÄTTÄYDY SIINÄ
Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta jonkinlaisen kantavan teeman tai tyylin valitseminen on budjettisustustuksen yksi tärkeimmistä päätoksistä. Trendien perässä juokseminen ja tyylin,  sekä siinä sivussa lähes koko kalustuksen, vaihtaminen kuluttaa pelimerkkejä tehokkaasti. Oman sisustusmakusi ei tarvitse olla niin sanotusti tyylipuhdas, vaan voit rohkeasti sekoitella erilaisia tyylejä. Rohkeasti rajoja rikkovat sisustukset ovat usein niitä kaikkein mielenkiintoisimpia. Modernissa sisustuksessa tarkoin valitut antiikki- tai perintöhuonekalut tai pieni ripaus romantiikka muuten industrialhenkisessä kodissa tuovat mukavasti särmää. Valitse kuitenkin jonkinlainen punainen lanka, jota seuraamalla hankinnat ja erilaiset tuunausprojektit noudattavat samaa linjaa ja sisustuksesta tulee kaunis kokonaisuus.


Mitä mieltä olitte näistä vinkeistä? Onko mielessäsi vielä jokin hyvä vinkki? Kerro kommenttikentässä omat ikkubudjetin sisustusniksisi.

Sisältää mainoslinkin

8 kommenttia

 1. Hyviä vinkkejä. Ja, varsinkin tuo 10. Vaikka kaikkea hienoa näkeekin ympärillään, ei sitä kaikkea voi omaan kotiin laittaa. Niin, ja ei sitä aina tarvi olla ostamassa uutta, hiukan kun kierrättää tavaroita vaikka vaan keittiöstä olohuoneeseen jne, saa uuden ilmeen kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tuo on muuten tosi hyvä vinkki myös, että omassa kodissakin voi käydä "sisustusostoksilla". Kun kierrättää tavaroita huoneesta toiseen, saa ihan uuden ilmeen. Kiitos!

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä ja vähintään muistutus meille jokaiselle! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos todella paljon näistä hyvistä ja käytännöllisistä vinkeistä! Olit todella nähnyt vaivaa tähän - kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Toivottavasti löytyy kivoja vinkkejä. :)

   Poista
 4. Todella loistavia vinkkejä! Varsinkin nuo polaroid kuvat ovat kokeilemisen arvoisia, konmaroitu täällä onkin jo paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! KonMari on kyllä loistava metodi! :)

   Poista