Näin sisustat kauniin kodin pienellä budjetilla - 10 vinkkiä

Se millainen on kaunis koti, kodikas koti tai trendikäs koti, ovat täysin makuasioita, mutta omasta mielestäni olen onnistunut vajaassa vuodessa sisustamaan meille ihanan, kauniin ja ennen kaikkea rakkaan kodin kohtuullisen pienellä budjetilla. Olemme käsityöalan yrittäjiä, mikä tarkoittaa sitä, että välillä elellään ja sisustellaan jopa alle opiskelijabudjetin, joskus taas on rahaa käytössä hieman enemmän ja uskaltaa hiukan hankintojakin tehdä. Kuitenkaan meidän kodissa ei nähdä design-huonekaluja tai juurikaan uusinta uutta, vaan arvossa ovat kirppikset, kierrätys ja tuunaaminen.

Mietiskelin hieman omaa sisustusfilosofiaani budjetin osalta ja halusin jakaa parhaat vinkit siitä, miten pienelläkin budjetilla saa loihdittua kauniin kodin. En ole sisustusasiantuntija millään muotoa, mutta kodin laitosta pienellä budjetilla tiedän mielestäni yhtä ja toista.

Kun aloin listata näitä vinkkejä, niitä tulikin mieleeni iso liuta, joten ainakin toinen vinkkipostaus on vielä tulossa. Tässä kuitenkin ensimmäiset kymmenen.

1. SIIVOA
First things first eli aloitetaan perusasioista. Siivoaminen on varmasti maailman edullisin ja helpoin keino saada koti kauniiksi. Jokainen tietää varmasti sen tunteen viikkosiivouksen jälkeen kun koti on puhdas, raikas ja kaikki on järjestyksessä.
2. TARTU TYÖKALUIHIN JA TUUNAA MIELEISEKSESI
Vanhojen huonekalujen tai kirppislöytöjen tuunaaminen oman maun mukaisiksi on hauskaa ja koukuttavaa puuhaa. Maalaamalla, fixaamalla  ja korjaamalla saa sekalaisestakin kalustuksesta ilmeeltään yhteneväisen. Jos et kuitenkaan ole ennen vaikkapa maalannut mitään, älä pelästy. Netti on täynnä ohjevideoita ja vinkkejä erilaisiin tuunausprojekteihin ja pikkuremppoihin. Tekemällä oppii!Ylläolevan kuvan herätyskellot ovat kirppis- sekä kierrätyspöytälöytöjä. Sängynpääty oli alkujaan punaruskea. Sen maalasimme itse valkoiseksi. Kellastunut käsinvirkattu pitsipeitto sai uuden elämän värjäyksen kautta. Yöpöydän kansien muovitus marmorikuvioiseksi d-c-fixillä antoi pöydille lisää käyttöaikaa ja teki massatuotantokalusteista persoonallisemman näköiset.


3. SUOSI VIHERKASVEJA
Olen kuullut teorian jonka mukaan viherkasvisisustusta suositaan lama-aikoina, sillä kasvit ovat edullinen ja helppo keino tuoda kotiin jotakin uutta ja kivaa. Joitakin vuosia sitten ei viherkasveja juurikaan näkynyt sisustuslehtien sivuilla, mutta nyt onneksi kasvit ovat taas erityisen trendikkäitä.


Suosi helppohoitoisia ja nopeastikasvavia kasveja. Itselläni on viherpeukalo niin sanotusti keskellä kämmentä, eivätkä vaikeahoitoiset kasvit menesty kotonani. Esimerkiksi ylläolevan kuvan viirivehkan ostin puolta pienempänä (n. 4€) puolisen vuotta sitten ruokakaupasta. Se on vähään tyytyväinen ja ilmoittaa janostaan nätisti riiputtamalla lehtiään, jotka sitten vettä annettuani piristyvät lähes silmissä. Helppohoitoisia kasveja valitsemalla ei uusia tarvitse hankkia jatkuvasti ja pienetkin alut (jotka ovat yleensä varsin edullisia) kasvavat ajan kanssa komeiksi sisustuselementeiksi.


4. VAIHDA KUKKAKAUPAN LEIKKOKIMPUT ITSE KERÄTTYIHIN
Kesällä kukkien kerääminen luonnosta tai omalta pihalta on helppoa. Luonnon antimien käyttäminen koristeena ei tarvitse kuitenkaan rajoittua pelkästää kesään. Keväällä hiirenkorvia tekevät oksat tuovat sisällä maljakossa kevätfiilistä kotiin, kun ulkona on vielä talvisen kylmää. Syksyllä heinät tai ruskan värjäämät värikkäät lehdet ovat erittäin kauniita ja talvellakin voi kotia koristaa vaikka havuin tai talventörröttäjin. Älä unohda myöskään erilaisia kauniita kiviä tai käpyjä. Luonnon antimia kerätessäsi muista kuitenkin jokamiehenoikeudet.5. UNOHDA SISUSTUSSÄÄNNÖT
On olemassa erilaisia sisustusalan ammattilaisten tai vaikkapa toisten bloggaajien kehittämiä - kirjoitettuja tai kirjoittamattomia - sääntöjä siitä, millainen sisustuksen tai jonkin sen osan kuuluisi olla. Esimerkiksi itse pitkään tuskastelin mattojemme kanssa. Ne kun eivät toteuta sääntöjä mattojen koosta ja siitä miten esimerkiksi olohuoneen maton kuuluisi olla niin iso, että se ulottuu sohvien alle. Tätä nimenomaista mattosääntöä tunnuttiin jossakin vaiheessa tuutattavan jokaisessa "Oletko aina sisustanut väärin" tai "Suomalaisten sisustusmokat" -tyyppisessä artikkelissa. Unohda ne! Sisusta kotisi juuri niin kuin sinusta itseltäsi tuntuu. Jos rahasi riittävät mieleisestä matosta vain pienempään versioon ja sinusta tuntuu, että se on hyvän kokoinen omaan silmääsi, niin hanki se ilman huonoa omaatuntoa "sisustussääntöjen" rikkomisesta.6. UNOHDA (HUONOT) VÄLIAIKAISHANKINNAT
Tämän olet varmasti kuullut aikaisemminkin. Jos mielesi tekee uutta valaisinta ja olet iskenyt silmäsi juuri johonkin tietynlaiseen valaisimeen, mutta se on budjetin ulottumattomissa, odota mieluummin jokin aika ja säästä juuri siihen oikeaan, kuin hanki jokin "noihankiva" vain siksi, että haluat uutta. 

Oikea tarve on tietysti asia erikseen. Rikkoutuneen jääkaapin tilalle tarvitaan uusi, vaikka budjetti ei taivukaan himoitsemaasi luksusmalliin. Ja joskus on myös tarpeen tarkistella realiteetteja: onko istuttava lattialla kymmenen vuotta, jotta on saanut Barcelona-tuolin varat kokoon.


Tähän väliotsikkoon lisäsin sanan huonot, koska joskus väliaikasratkaisut voivat olla loistaviakin: kekseliäitä nollabudjetin tuotoksia, itsetuunattuja, tuttavalta lainattuja tai vuosisadan kirppislöytöjä. Joskus väliaikaisratkaisuksi tarkoitettu juttu saattaa jopa osoittautua alkuperäistä suunnitelmaa paremmaksi ja tuoda juuri sitä kaivattua persoonallisuutta kotiin. Näin kävi vaikkapa tämän meidän olohuoneen DIY-valaisimen kanssa. Siitä oltiin jo hankkiutumassa eroon, kun päätin kuitenkin antaa sille mahdollisuuden ennen paremman valaisimen löytymistä. Ja nyt en siitä luopuisi mistään hinnasta.


7. TEE DIY TAIDETTA
Sinun ei tarvitse olla taiteilija nauttiaksesi itse tehdystä taiteesta kodin seinillä. Olen kerännyt pinterest-kansiooni paljon erilaisia ideoita. Ja hakusanalla DIY wall art löytyy lisää.


Itse tykkään tosi paljon tällaisesta tee-se-itse-taiteesta ja meillä löytyykin sitä vähän joka huoneesta. Harmi, että seinäpinta-ala alkaa näiden osalta olla jo kohta tukossa, mutta onneksi esimerkiksi taulukollaasiin on helppo vaihdella uusia piirroksia aina fiiliksen mukaan.


8. HANKI HARKITEN "HALPISHUONEKALUJA"
Kaikkea ei saa kirppiksiltä, kierrätyskeskuksista tai "perittyinä" vaikka kuinka haluaisi ja etsisi. Ikea on ihan taatusti tuttu kaikille budjettisisustajille ja sieltä saakin kaikkea kivaa kohtuuhinnalla. Ja vastaavia sisustuskauppoja on toki muitakin. Oma mielipiteeni juuri Ikeasta on, että siellä on yllättävänkin hyvä hinta-laatusuhde. Esimerkiksi meidän Ikea-keittiöstämme en ole löytänyt mitään moitittavaa. Jos siis tuotteet miellyttävät, niin go for it! Varo kuitenkin Sulo Vilén -syndroomaa! (Juu, omassakin kärryssä on Ikean kassalla usein yhtä ja toista ylimääräistä "kun halvalla saa".) Myös koko kodin täyttäminen pelkillä ikealaisilla saattaa olla tie varsin persoonattomaan sisustukseen.


Ja muuten, Ikeakin saattaa olla tulevaisuuden kysyttyä designia. Joistakin Ikean mallistosta poistuneista tuotteista saatetaan pyytää ja maksaa nettikirppareilla ja -huutokaupoissa melko huikeitakin summia.


9. SUOSI KERROKSELLISUUTTA
Päivän sana sisustuksessa tuntuu olevan kerroksellisuus, mikä ilahduttaa budjettisisustajan sydäntä. Kirppislöydöt, perintöaarteet ja lapsuudesta asti mukana kulkeneet esineet uusien huonekalujen ja moderninkin sisustuksen rinnalla tuovat kotiin ihanaa persoonallisuutta ja lämpöä.10. MAHTUISITTEKO KENTIES PIENEMPÄÄN?
Kysymys, joka on meille mahdollistanut paljon. Asuimme ennen vuokrakolmiossa, jossa yksi huone oli käytännössä vain tavaraa varten ja sitä käytettiin hyvin harvoin. Olin kuitenkin pitkään siinä luulossa, ettemme mahtuisi millään pienempään ja haaveilin jopa aina vaan suuremmasta asunnosta. Totuus oli kuitenkin, että me mahtuisimme kyllä, mutta tavaramme ei. Konmari-projektin myötä luovuimme isosta osasta tavaraa ja päätimme hypätä askeleen eteenpäin, kun siirryimme vuokra-asumisesta omistusasumiseen. Meillä ei olisi todennäköisesti ollut varaa ostaa ja remontoida kolmiota, mutta kaksion hankinta ja remontointi oman mielen mukaisesti oli mahdollista. Näin saimme oman kauniin kodin, jonka voimme sisustaa juuri meidän näköiseksi, mutta asumiskustannukset pysyvät kuitenkin alhaisina.


Päätin jakaa tämän postauksen kahteen osaan pituutensa, joten kymmenen lisävinkkiä vielä tulossa. Pysykäähän siis kuulolla, mikä sisustuksen budjettiratkaisut kiinnostavat!

9 kommenttia

 1. Tosi kiva postaus ja täyttä asiaa! Kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jossu! <3 Kiva, että koit postauksen olevan hyvödyllinen. :)

   Poista
 2. Jotenkin kummallisesti eksyin blogiisi ja pidin heti! Ihanan simppeliä ja tyylikästä. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa blogin lukijaksi Marita! Kiva, että tykkäät! <3

   Poista
 3. Mun on ihan pakko sanoa, että ehkä paras sisustukseen liittyvä postaus kautta aikojen, mitä oon lukenut! Kiitos todella hyvistä vinkeistä ja ihanaa lukea postausta, jossa jollakin on ns. maalaisjärkeä! Pitäisi enemmän julkisesti puhua siitä, miten voi käyttää omaa järkeänsä asioiden suhteen, sillä blogeissa sekä sisustuslehdissä kauniita kiiltokuvakoteja nähdessä ihmiset monesti unohtavat sen, että eise miljoonia kotiinsö käyttänyt ammattilainen oo kukaan sanomaan, et sä et vois sisustaa kotias kirppari- ja kierrätyskamoilla eläessäsi pikkubudjetilla. Tuli tosi inspis ja kiva fiilis tämän luettua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, vau mitä ylisanoja. Olen todella otettu. :) Ihana, että sait inspiraatiota ja hyvän fiiliksen tästä! :)

   Poista
 4. Taas tosi kiva juttu. Musta on tullut yhtääkkiä ihan sun blogin fani!! :) Oletko tehnyt noi kaikki tauluseinän taulut itse?!
  Veera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa kuulla Veera! Taulukollaasin kuvista osa on itse piirrettyjä tai maalattuja ja isoin on teetetty juliste omasta valokuvastani. Tekstiprintit olen tehnyt myös itse kuvankäsittelyohjelmalla ja printannut (paitsi "let's stay home" on löydetty jostakin netistä). Höytyväkukkaprintti taas on tilattu Deseniolta.

   Poista
 5. Hei, sulla on ihana blogi! Olen nyt selannut useamman jutun läpi ja tästä sain ainakin inspistä omaan kotiin!

  VastaaPoista