Valoa pimeään eteiseen

Taas on käsillä se aika vuodesta, kun illalla töistä kotiin tullessa saakin tulla pilkkopimeään asuntoon. Pian viimetalvisen muuttomme jälkeen huomasimme, että asunnon sähkösuunnittelija on aikanaan vetänyt hieman mutkia suoriksi ja eteisen valaisinpistoke on aivan väärässä paikassa. Se ei ole totutusti heti ulko-oven vieressä vaan vastakkaisella seinällä vessan painikkeen kanssa. Vaikka askeleita ei painikkeelle kovin montaa tuosta kerrykään, oli kurjaa tulla pimeällä kotiin ja väistellä sokkona lattialla lojuvaa postia tai vaikkapa kissaa, jolla on tapana tulla tervehtimään kotiin tulijoita jaloissa pyörimällä.

Koska meillä ei ollut intoa lähteä teettämään suurempia sähkötöitä, löysimme helpon ja näppärän ratkaisun Ikean kaappivalaisimista ja kaukosäätimen tavoin toimivasta valokatkaisijasta.


Kaappivalaisimia oli muutamaa vaihtoehtoa ja me valitsimme vähäeleiset Lindshult led-valaisimet. Valaisimissa on sisäänrakennetut led-lamput ja kaksi valaistustehoa. Mikään hurjan kirkas ei valo näissä ole, joten ei sovellu tilan ainoaksi valaisimeksi, mutta apuvaloksi ovat oikein mainiot. Minulla on tapana aamuisin myös meikkailla eteisen peilikaapin edessä, joten siihenkin puuhaan antavat hyvin kohdennettua lisävaloa.


Valaisimet tarvitsevat lisäksi muuntajan, liitosjohdon, sekä virtajohdon. Muuntajan piilotimme kaapin päällä olevan peitelevyn taakse. Aluksi epäilimme voiko kaukosäädin toimia peitelevyn läpi, mutta toiminnan suhteen ei ole ollut mitään ongelmia. Muuntajaa ei kannata sijoittaa liian tiukkaan väliin, sillä silloin se voi lukea "puristuksessa" olemisen hipaisunapin painalluksina, eikä muuntajan ja kaukosäätimen välinen synkronointi enää toimi. Tämän siis testasimme itse, kun kokeilimme ensin laittaa muuntajan kaapin ja seinän välissä olevaan pieneen rakoon.


Paristoilla toimivan kaukosäätimen sijoitimme tietysti sille luontevaan paikkaan, eli heti ulko-oven viereen. Vahvalla kaksipuolisella teipillä vaan seinään kiinni ja nyt ei tarvitse enää hapuilla kytkintä pimeässä. Valaisinten asennus oli siis helppoa ja onnistuu ilman sähkömiestä. Kaukosäätimestä valaisintehon säätö onnistuu näppärästi painamalla: yksi painallus = himmeämpi valo ja kaksi painallusta = kirkkaampi valo. 


Tällainen ratkaisu siis meillä pilkkopimeää vuodenaikaa vastaan. Otimme valaisimet käyttöön viime talvena pimeässä hapuiluun kyllästyineinä ja totesimme homman toimivan loistavasti. Nämä ovat näitä pieniä arjen helpottajia, joilla on yllättävän suuri merkitys asumismukavuuteen.

Millaisia pieniäsuuria ratkaisuja teillä on tehty pimeyttä tai ihan vaan normaalia arkea helpottamaan?

2 kommenttia

 1. Kätevää 😄

  Meillä on käytössä useampi kellokytkin pöytävaloille. Inhoan tulla pimeään kotiin. Ja ylipäätänsä valaistu talo on kadullekin päin kauniimpi.

  Mukavaa viikkistä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nuo kellokytkimet on muuten myös loistava ajatus! :) Varmasti kiva tulla kotiin, kun ei ole koko talo pilkkopimeänä.

   Poista