Kotiseutumatkailua: Sammallahdenmäki

Ajelimme parisen viikkoa sitten muissa asioissa Rauman Lapin ohitse ja päätimme tehdä pienen pittstopin Sammallahdenmäen hautaröykkiöille. Sammallahdenmäen pronssikautinen muinaisjäännösalue on toinen Rauman Unesco maailmanperintökohteista. Ja kohde jossa vierailua olen onnistunut jostain syystä välttämään vaikka seudulla olenkin asunut yhteensä lähes parisenkymmentä vuotta.

Nyt meillä oli sopivasti luppoaikaa, joten päätimme kurvaista Kivikylän tinehaarasta kohti röykkiöaluetta ja paikata sitten samalla tuokin puuttuva palanen kotiseututuntemuksesta.


Mitäs nähtävää tuolla sitten oli? -No, kasoittain kiviä lähinnä. :) 
Vaikka kivissä ei itsessään mitään niin hurjan mielenkiintoista nähtävää olekaan, jo pelkkä ajatus, että joku nämä on tänne muutamia tuhansia vuosia sitten kantanut, puskee tuskanhikeä otsalle. Kiviröykkiöt eivät nimittäin olleet mitään kovin pieniä. Suurin, nelikulmainen Kirkonlaattiaksi kutsuttu muodostelma n. 20 x 30 metrin kokoinen ja Huilun pitkä rauniokin jopa 24 metriä pitkä. Kallioalueella röykkiöitä on yhteensä kolmisenkymmentä, joista osa pienempiä, osa suurempia. Röykkiöiden lomitse kulkee merkitty parin kilometrin mittainen polku, joten haitaröykkiöiden katselun voi yhdistää pieneen luontokävelyyn. 


Kivikasat ovat aikoinaan sijainneet merenrannassa ja alue on ollut käytössä pitkään, pronssikauden vaihtuessa rautakaudeksi. Olisipa mielenkiintoista tietää, mitä ovat ajatelleet nämä aikoinaan rakentaneet ihmiset ja minkälaisia toimituksia alueella onkaan tapahtunut.


2 kommenttia

  1. Nyt on pakko tunnustaa, en ole koskaan käynyt vaikka Raumal olen lähes koko ikäni asunut. Täytyykin lähteä ajelulle ja käydä myös sivistämässä itseäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä miten minäkin olen onnistunut välttämään tuolla vierailun kouluaikoina, vaikka tuntui että kaikki muut luokat kävivät katsomassa kirkonlaattiaa. Ja hupsis, huomasin, että kirjoituksessa on pieni laskentavirhe, sillä onhan minunkin tullut asuttua täällä yhteensä jo yli 25 vuotta. Taisin muistella itseni nuoremmaksi kuin olenkaan. ;D

      Poista