Vinkit Osloon

Heipparallaa!
Me käväistiin pienellä kesälomareissulla naapurimaassa Norjassa viikonlopun aikana. Vietimme neljä huippuaurinkoista päivää Oslossa kierrellen nähtävyyksiä, tavaten uusia ja vanhoja ystäviä, sekä leväten ja lämmöstä nauttien. En ajatellut tällä kertaa tehdä perinteistä postaussarjaa matkapäiväkirjatyyppisenä, vaan sen sijaan jaan teille parhaat vinkit ja huomiot Oslon visiittiä varten näin heti tuoreeltaan.


Lennot + kulkeminen Oslossa
Norwegianin lennot Osloon eivät montaa kymppiä maksa ja edulliset lennot olivatkin iso syy siihen, miksi Oslo valikoitui tällä kertaa reissukohteeksi. Tarjouksesta saimme meno-paluulennot kahdelle yhteensä 115 €. Ainoa miinus lennoissa oli aikainen aamulähtö ja myöhäinen paluuaika, joka tarkoitti hyvin lyhyitä yöunia molemmin puolin reissua, sillä ajomatka lentokentälle otti itsessään jo kolmisen tuntia.


Oslon lentokenttä oli ihanan selkeä ja matkustus kentältä keskustaan ei voisi paljoa enää helpompaa olla. Kentältä lähti kaksi junaa: nopeampi ja kalliimpi Flytoget, sekä edullisempi ja hiukkasen hitaampi NSB. Junalaiturit olivat aivan saapuvien lentojen vieressä ja opasteet olivat todella selkeät. Me valitsimme edullisemman vaihtoehdon (n. 9€ / lippu), joka sekin oli mielestämme varsin mukava ja nopea tapa. Molemmat junat lähtevät samalta asemalta, vierekkäisiltä laitureilta ja lippujen ostaminen automaatista oli yksinkertaista.

Puolessa tunnissa olimmekin sitten jo Oslon päärautatieasemalla (Oslo S), josta oli jatkoyhteyksiä (bussit, metro, junat) eri puolille Osloa ja muuta Norjaa. Täältä löytyi myös kauppoja ja hyvät säilytyslokerot matkatavaroille, jotka tulivatkin meille tarpeeseen sekä saapumis-, että lähtöpäivinä. Kotiin lähtiessä lähtöselvityksen voi tehdä halutessaan jo täällä lentokentän sijaan. Lähtöselvitysautomaatit löytyvät Flytoget-junien laiturien vierestä.

Julkinen liikenne (bussit, raitiovaunut, metrot) ovat todella kätevä tapa kulkea Oslossa ja ne kulkevat tiheään. Pienen alkuopettelun jälkeen reittikarttoja on simppeli lukea ja varsinkin keskustassa lippuautomaatteja on tiheässä. Hotellimme oli keskustan ulkopuolella ja sieltä ei lippuautomaattia löytynyt, joten ostimme muutaman kerran lipun kuljettajalta. Automaatista ostaen liput tulevat kuitenkin reilusti halvemmiksi (35 NOK vs. 50 NOK), joten automaatteja kannattaa hyödyntää. Lipun voi ostaa automaatista myös etukäteen, sillä se aktivoidaan vasta kulkuneuvoon sisään astuessa leimauslaitteessa.

Me kävelimme tietysti myös paljon ja se onkin kiva tapa nähdä Oslon kauniita taloja ja puistoja. Hotellimme ympäristössä oli suuret puistoalueet jossa olisi ollut mielettömän hyvät lenkkeilymahdollisuudetkin ja hieman harmitti, etten ollut pakannut lenkkareita mukaan matkaan. Kävimme myös ystävien kanssa yksi ilta pyöräilemässä ja Oslossa onkin joka paikassa hirmu hyvät pyörätiet.

Myös lautat ovat kätevä tapa liikkua Oslonvuonon saarelta toiselle sekä myös esimerkiksi keskustasta hotellimme lähelle Fornebun rantaan olisi päässyt lautalla. Kannattaa kuitenkin huomata, että Bygdøyn lautta ei kuulu julkisen liikenteen piiriin (vaikka näin aluksi luulimme) ja sinne kätevin kulkupeli onkin bussi 30. Ruoka + juoma
Ruoka on Norjassa kallista ja alkoholijuomisia ei kannata juuri edes harkita. Kahviloita ja ravintoloita on runsaasti, joten valinnan varaa kyllä on, jos ulkona syöminen ei rasita kukkaroa liiaksi. Me kävimme kaksi kertaa ravintolassa syömässä, kerran nautimme hampparit katukojusta ja yhtenä iltana ystävät kokkasivat meille loistavan illallisen. Hotellin aamupalalla tankattiin joka kerta niin, että sillä jaksettiin pitkälle iltapäivään ja lounaat sekä välipalat nautittiin piknik-tyylisesti puistoissa tai vaikkapa Oopperatalon katolla.Oslosta ei myöskään löydy meille tuttuja suuria ruokamarketteja, vaan ruokakaupat ovat pieniä, mutta hyvin varusteltuja. Hanavesi on juotavaa, joten vesipullot sai kätevästi täytettyä uudelleen hotellilla tai kahvilan vessassa.

Norjalaiset ovat rentoa kansaa ja eväsretken saattoi laittaa pystyyn melkeinpä missä tahansa sopivaksi katsomassaan paikassa ilman, että sai osakseen kummeksuvia katseita. Iltaisin rannat täyttyivätkin kertakäyttögrilleillä makkaraa käristävistä paikallisista ja päivisin ihmiset ottivat puistoissa arskaa bikineissään lounaseväät mukanaan.


Omat suosikkini nähtävyyksistä
Kiersimme tietysti jonkin verran turistinähtävyyksiä, vaikka yritimme ottaa niiden suhteen rennosti ja olla suunnittelematta liikaa kohteita etukäteen. Menimme siis vähän fiiliksen mukaan mikä sattui kullakin hetkellä kiinnostamaan. Viileämmällä säällä kohteita olisi ehkä tullut kierreltyä tiheämpäänkin tahtiin, mutta kuumuuden takia istuimme aika usein vain hengailemaan nurmikolle tai puistonpenkeille seurailemaan paikallista elämänmenoa (joka sekin vaikutti kovin rennolta).

Saapumispäivän aamuna nautimme hobittityylisen kolmannen aamiaisen oopperatalon katolla. Oslon oopperatalo on valmistunut vuonna 2008 ja sen laajalle katolle pääsee kävelemään ja sieltä on kauniit näkymät pitkin Oslon rantaviivaa. Ehdottomasti käynnin arvoinen paikka, helppo saavuttaa ja täältä käsin saa mukavan ensituntuman kaupunkiin.


Katolta suunnistimme kohti Akershusin linnoitusta. Linnan alue oli kaunis ja piha-alueelle pääsi ilmaiseksi katselemaan ja kiertelemään. Linnoituksen muurilta on myös upea näkymä alas Osloon. Täältä löytyy myös muutamia museoita niistä kiinnostuneille. Me käväisimme myös linnassa sisällä. Sisällä oli mielenkiintoisia esineitä ja kauniita saleja ja se muistutti mielestäni kovasti mm. Turun linnaa.


Kakkospäivänä ohjelmassa oli mm. tutustuminen Bygdøyn niemelle. Alueella olisi ilmeisesti paljonkin nähtävää ja siellä saisi vietettyä helposti koko päivän. Meillä oli kuitenkin illaksi muuta ohjelmaa ja suuntasimme bussilla suoraan Vikingskiphusetille. Jos Oslossa pitäisi käydä vain yhdessä museossa, niin oma suosikkini olisi ehdottomasti tämä viikinkilaivamuseo! Museo ei ole suurensuuri, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. On tosiaan jännä ajatella, että oikeasti näillä paateilla ovat viikingit valloittaneet maailmaa yli tuhat vuotta sitten. Kaikkia kolmea museossa esillä olevaa laivaa on käytetty ylhäisten henkilöiden hautoina ja niiden mukana on haudattu kaikenlaista muutakin isompaa ja pienempää esinettä joita nyt saattaa tuonpuoleisessa tarvita, jotka siis myös ovat näyttelyssä esillä.


Viikinkilaivoilta otimme suunnan kohti vähän pienempiä aluksia esittelevää Kon-Tiki-museota. (Matka kannattaa taittaa kävellen ja ihailla samalla Bygdøyn todella kauniita lukaaleja.) Tykkäsin tosi paljon tästäkin museosta ja lähes yhtä hurjalta, kuin viikinkien reissut, tuntui kuusihenkisen miehistön matka Perusta Polynesiaan tällä balsapuisella lautalla. Kannattaa muuten katsoa myös Kon-Tiki elokuva, joka ainakin Netflixistä löytyy, jos aihe vähääkään kiinnostelee. Kon-Tikin lisäksi museossa on esillä myös Ra II ja paljon muuta mielenkiintoista.


Vigelandin patsaspuisto on se, jonka kuvista etukäteen ainakin minä tunnistin Oslon ykkösnähtävyydeksi ja täällä turistilaumoja riittikin ihan kiitettävästi. Patsaat ovatkin tosiaan ihan hauskoja ja sympaattisia ja koko puistoalue on sanalla sanoen valtava. Oslolaiset tuntuivat pitävän tätäkin puistoa lähes olohuoneenaan ja filteillä makoilijoita riitti.


Lisäksi kävimme katsomassa myös Kuninkaanlinnan puiston, raatihuoneen ja Oslon tuomiokirkon. Kaikki ihan tutustumisen arvoisia kohteita, jos reitin varrelle osuvat. Kuninkaanlinnaa ympäröivä kuningattaren puisto oli juuri niin kaunis, kuin tuon arvoiselta puistolta sopii odottaakin. Täälläkin luonnollisesti aurinkoista päivää oli viettämässä paljon muitakin ihmisiä. Raatihuone sen sijaan yllätti. Ulkoapäin rakennus on jopa rujo, mutta sisätilan salit ja upeat seinämaalaukset olivat kyllä näyttäviä.

Risteilyt
Pipervikan satamasta lähti useampikin turisteille suunnattu risteilyalus parinkymmenen euron hintaan Oslonvuonon saarihyppelylle, mutta me valitsimme kulkupeliksi Ruterin reittilautan. Näillä lautoilla pääsi normaaleilla matkalipuilla useampaankin saareen ja koska meillä oli jo 24h voimassa oleva matkakortti taskussa, niin pienestä lauttaristelystä ei tarvinnut maksaa mitään ekstraa. Valitsimme satamassa kohteemme lyhimmän jono periaatteella (ja voitte uskoa, että helteisenä sunnuntaipäivänä muutamat jonoista olivat pitkiä kuin nälkävuosi) ja noin puolen tunnin kuluttua löysimme itsemme istumassa Gressholmen-Langøyene lautan kannelta. Lautta oli aivan täynnä rannalle matkalla olevia Oslolaisia uikkareineen ja pyyhkeineen sekä eväsnyssäköineen. Me sen sijaan sataman jonoja ihmetellessämme olimme kokonaan unohtaneet täyttää vesipullomme ja eväätkin oli syöty jo edellisessä kohteessa. Saarivieralustamme tulikin sitten todella lyhyt, kun Langøyenessä perillä saimme huomata, että rannan kesäkahvilaa ei ollut vielä avattu ja farkut ja t-paita olivat ihan liian lämmin asustus hiekkarannalle. Nopea kierros saaressa ja seuraavalla lautalla takaisin keskustaan.


Kauniilla ilmalla siis ehdottomasti uikkarit, pyyhe ja eväät sekä tarpeeksi juotavaa mukaan ja saaressa voisi helposti viettää aurinkoa ottaen ja uiden vaikka koko päivän. Tältä kyseiseltä saarelta olisi löytynyt muuten nakurantakin, mutta siihen emme ole ollenkaan tarpeeksi rohkeita. :D


Kaupat + shoppailu

Lähtöpäivänä ehdimme kierrellä vähän kauppojakin, vaikka ostoksia ei paria pikkujuttua enempää tullut tehtyä. Vaikka ruoka ja juomat olivat Oslossa hinnoissaan, eivät vaatteet tai sisustustavarat tuntuneet juuri Suomen hintoja kalliimmilta. Sisustuksesta kiinnostuneiden kannattaa käydä ainakin House Of Oslo ostoskeskuksessa, joka on oikea sisustajan taivas. Oslo S rautatieaseman lähettyvillä on paljon kauppoja vaateshoppailusta kiinnostuneille.

Kaupat eivät ole sunnuntaina ollenkaan auki, eivät edes ruokakaupat ja tämä kannattaakin ottaa huomioon. Me emme tätä ajoissa tajunneet ja meillä menikin sunnuntaina hyvä tovi löytää edes jokin pikkukioski joka olisi ollut auki ja myynyt meille pientä purtavaa iltaa varten.

2 kommenttia

  1. Olipas mielenkiintoinen postaus! Jotenkin Oslo kohteena ei ole vain tuntunut niin kiinnostavalta ennen, mutta nyt iski pieni innostus. Löytyyköhän kasvissyöjälle miten syötävää? Lähinnä nuo ruokapuolet aina mietityttää uusissa maissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oslo on kyllä tosi kiva kaupunki. Sellainen rento ja leppoisa ja juuri sopivan kokoinen esimerkiksi viikonloppuvierailuun. Valitettavasti en kauhean tarkkaan tutkaillut ravintoloiden kasvisvaihtoehtoja. Ravintoloita oli kuitenkin paljon, joten uskoisin, että löytyy kasvisvaihtoehtoja yhtälailla kuin esimerkiksi Helsingistä.

      Poista