KonMari: Spark Joy

Yllätyin iloisesti kuukausi sitten, kun kirjastolta tuli viesti, että voisin käydä noutamassa lainaan Marie Kondon uuden Spark Joy kirjan. Olin tehnyt hankintapyynnön kirjasta kirjastolle, mutta unohtanut asian sittemmin. Kirja piti käydä noutamassa saman tien ja luin sen sitten parissa illassa innostuksissani.

Ensimmäisen kirjan lukeneena ja Konmari-facebookryhmää seuraanneena ei kirjassa ollut mitään uutta ja mullistavaa, mutta pieniä ahaa-elämyksiä ja aimoannoksen inspiraatiota tämäkin toki tarjosi. Puhumattakaan kirjan kauniista ulkonäöstä, joka ihan itsessäänkin riitti tuottamaan iloa.


Jos KonMari-metodi ei ole sinulle entuudestaan tuttu, suosittelen tutustumaan aiheesta kertoviin blogeihin ja youtube-videoihin ja tietysti lukemaan ensimmäisen kirjan, KonMari - Siivouksen elämän mullistava taika.

KonMari-metodi pähkinänkuoressa:

 • Käydään läpi koko omaisuus (ja vain oma, ei puolison, lasten tai muiden samassa taloudessa asuvien) tavararyhmä kerrallaan. Ei siis huone tai kaappi kerrallaan, vaan esimerkiksi kaikki vaatteet yhtenä ryhmänä.
 •  Keskitytään siihen tuottaako esine sinulle iloa. Jos tuottaa, se saa jäädä, jos ei on sen aika lähteä.
 • Siivous- tai järjestelymaraton toteutetaan mahdollisimman nopealla aikataululla ajatuksella, että kun kerran koko projektin tekee hyvin, ei näin mittavaa karsintaa tarvitse suorittaa enää ikinä uudelleen.
 • Kun kaikki omaisuus on käyty läpi, on aika keskittyä niiden säilytykseen, niin että kaikelle on oma paikkansa ja tavarat on mahdollisimman helppo laittaa takaisin paikoilleen.

Aloitin oman projektini aika tarkalleen vuosi sitten lukematta kirjaa ja keskityinkin aluksi hyvin vahvasti pelkästään tavaroiden karsimiseen. Tämä oli tietysti silloin ihan paikallaan, sillä taustalla siinsi ajatus uudesta kodista ja muutosta, joka olisi hurjan paljon helpompi toteuttaa vähemmällä tavaramäärällä.

Muuton jälkeen aloitin projektin oikeastaan alusta, kirjan lukeneena ja keskittyen nyt enemmän siihen tuottaako jokin esine iloa, mutta juurikaan ei esimerkiksi vaatteisiin tai keittiön esineisiin tarvinnut enää puuttua. Ensimmäinen kierros oli siis ollut tehokas ja tehnyt tehtävänsä. Nyt olen käynty läpi oikeastaan kaikki tavararyhmät, joidenkin pienten juttujen edelleen odottaessa omaa paikkaansa. Pikkuhiljaa olemme lähestymässä sitä pistettä, jolloin kaikki omassa kodissa tuntuu hyvältä ja "oikealta". Välillä tottakai tulee vastaan niitä tavaroita, jotka eivät suoranaisesti säteile iloa (kuten vaikkapa nyt ruuvimeisseli tai pölynimuripussipaketti), mutta ovat kuitenkin niin tarpeellisia, että ovat ansainneet tulla säilytetyiksi. Tulevaisuudessa aion sitten keskittyä tarve-esineissä käytettävyyden lisäksi myös esteettisyyteen.


Siinä missä ensimmäinen kirja sai innostumaan tavaroiden karsimisesta, tätä lukiessa kädet syyhysivät järjestelemään kaappeja ja laatikoita - löytää kaikelle oma koti. On jotain kumman tyydyttävää avata keittiön maustelaatikko ja vain katsella kuinka kaikki purkit ovat kauniisti ojennuksessa. Kirjassa keskitytään myös ensimmäistä kirjaa enemmän juuri siihen ilon tuottamiseen pelkän karsinnan sijasta.

(Ja jos se ruuvimeisseli ei nyt vaan sparks joy, Marie kertoo myös miten ruuvarille kannattaisi jutella jotta se alkaisikin tuottaa iloa. En oikein osaa lähteä mukaan tuohon tavaroille jutusteluun, mutta ehkäpä siinä jokin pieni ideanhippunenkin on taustalla...)


Kirja on kiva lisälukeminen KonMarista innostuneille. Ainoaksi opukseksi KonMarin maailmaan kirja ei ehkä sovellu, vaan ensimmäinen osa kannattaa lukea aivan aluksi. Kirja antaa kuitenkin lisäpotkua siinä vaiheessa, kun projekti on jo aloitettu, mutta tarvittaisiin lisäboostia tai vaikkapa kuten oma tilanteenikin oli, kun projekti on jo saatu pääpiirteittäin päätökseen, mutta osa tavaroista vielä etsii omaa paikkaansa.

Vaikka Marie Kondo lupaa, että kerran kunnollisen raivauksen tehtyään, ei kokonaisvaltaista karsimista tarvitse enää koskaan tehdä ja koti pysyy siistinä, luulen että tulen tekemään vielä jatkossakin satunnaisia ratsioita kaappien kätköihin.

8 kommenttia

 1. Mä en ole vieläkään lukenut näitä Marien Kondon teoksia, mutta oon kyllä metodista tietämättäni harrastanut säännöllistä raivausta niin kauan, kun oon omillani asunut :) Ystävä oli ostanut tuon ensimmäisen osan ja mielessä onkin käynyt, josko pyytäisi sen häneltä kuitenkin lainaan. Tuskin siitä haittaa on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukaista läpi. Itse asiassa ehkä suurimmat ahaa-elämykset omalta kohdaltani jäivät kokonaan mainitsematta postauksessa. Ensimmäinen on se, että saan hävittää tavaroita, jotka haluan. Esimerkiksi vanhoista päiväkirjoista olin halunnut päästä eroon jo kauan, mutta kun ne olivat esineitä, jotka "kuuluu säilyttää". Helpotuksen tunne oli valtava, kun vihdoin sain laittaa ne silppurista menemään. Ja toinen on se, että harkitsen ostoksiani nykyään paljon paremmin kuin ennen. Tulee mietittyä jo hankintavaiheessa se mahdollinen tavarasta eroon pääseminen sitten tulevaisuudessa.

   Poista
 2. Kyllähän tuo täytyy pikalukea, heti kun käsiini vain saan. Ihan kaikkea en allekirjoita, mutta monta hyvää vinkkiä sain jo ekasta kirjasta. Olen kyllä harrastanut jonkin sortin raivausta aina eli ihan mahdottomia tavaravuoria ei meiltä löydy (paitsi miehen verstaalta ja autotallista...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on onneksi monet muutot pitäneet huolen siitä, että mitenkään valtaisia tavaramääriä ei täältäkään löytynyt. Mutta kyllä silti kun viime kesänä projektiin ryhdyin, niin sitä hävitettävää riitti yhden huoneellisen verran. En minäkään ihan kaikkea kirjan juttuja omaan elämääni kyllä osaa soveltaa. Mutta monta hyvää ja käyttökelpoista vinkkiä kuitenkin.

   Poista
 3. Minä olenkin tuon ekan kirjan lukenut ja kyllä sieltä ajatuksia ja mietittävää saa, tänään kyllä hyödynnettiin niitä oikein urakalla kun käytiin isännän kanssa koko vaatehuone läpi. Täytyy tuohonkin tutustua kunhan saan käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kirjasta tosiaan saa ihan uutta potkua tavaravuorten läpi käymiseen. Tämäkin kirja kannattaa vilkaista läpi, jos se vastaan tulee. Ei tosin ihan niin radikaalia vaikutusta ollut tällä teoksella kuin sillä ensimmäisellä.

   Poista
 4. Ensimmäisen kirjan omistankin jo ja varmasti tämä toinenkin löytää tiensä meidän kirjahyllyyn jossakin vaiheessa. En tiennytkään sen tulleen jo nyt! Oikein ihanaa viikonloppua :)

  ps. sinulle olisi haaste blogissani!
  http://turkooseja.blogspot.fi/2016/06/starlight-blogger-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englanninkielisenä on ilmestynyt joitakin kuukausia sitten, mutta suomennosta ilmeisesti hiukan vielä tarvitsee odotella. Ihan kiva luettava kyllä KonMarista innostuneelle.

   Kiitos haasteesta, pitää käydä vilkaisemassa :)

   Poista