♥ Pariisi ♥ Päivä2: Lisää nähtävyyksiä

Täällä on ollut nyt muutama niin pilvisen harmaa päivä ekstrana vielä eilisen kaatosateet ukkosjyrähtelyineen, että pieni visiitti aurinkoiseen Pariisiin kuvien muodossa lienee paikallaan. Onnistuin saamaan eilen pari kertaa niskaani kylmän läjähdyksen kattoräystäästä tippuvaa vettä ovesta ulos astuessani, joten koko eilinen ilta teki vaan mieli nyhjätä sisällä sohvannurkassa peiton alla matkavalokuvia ja Netflixiä tuijotellen.

Palaillaanpas siis syksyiseen Pariisin ja toiseen matkapäiväämme...


Notre Dame
Kakkospäivän nähtävyyskierroksen aloitimme kävelyretkellä Notre Damelle. Vaikka metrolla suhailu ympäri Pariisia onkin hirmuisen kätevää, suosittelen myös tutustumaan kaupunkiin jalkaisin. Matkalla kävimme ihailemassa muutamia putiikkeja sekä Pariisin oikeuspalatsin eli Palais de Justicen seinässä olevaa upeaa kelloa. Oikeuspalatsin kulmilla kiemurteli pitkäpitkä jono, mutta emme jääneet sen enempiä selvittelemään mihin ihmiset jonottivat. Myöhemmin vasta selvisi, että palatsin sisäpihalla oleva Sainte Chapelle siellä ihmisiä kiinnosti. Me jatkoimme kuitenkin satumaista kelloa hetken ihailtuamme kohti Notre Damea


Notre Dame oli juuri niin mahtava kuin odottaa saattoi. Kirkkoon pääsi ilmaiseksi sisälle ja jonot olivat vain muutaman minuutin mittaiset. Jos halusi kiivetä myös kellotorniin, näytti jonoa olevan enemmän ja sinne oli pääsymäksu. Me päätimme jättää kellotornin väliin ja tutustua ainoastaan kirkkoon, mutta olihan siinäkin jo ihailtavaa.


Panthéon
Notre Damelta jatkoimme kävelyä kohti Latinaiskortteleita ja Panthéonia. Latinalaiskorttelissa törmäsimme ehkä kauniimpiin pieniin pariisilaiskujiin matkamme aikana ja tänne olisi voinut mielellään eksyä pidemmäksikin aikaa. Ostimme matkalla nutellatäytteiset krepit ja sotkimme itsemme suklaaseen niitä syödessämme. Eipä haitannut, hyvää oli ja sormia nuollessamme päädyimme lopulta Panthéonille.


Panthéon on rakennettu alunperin kirkoksi, mutta toimii nykyään suurmiesten hautapaikkana. Täälläkään emme halunneet maksaa sisäänpääsyä, vaan istuskelimme hetken mahtavan rakennuksen portailla, katsellen paikallisia opiskelijoita lounastunnillaan ja nauttien auringonpaisteesta.


Luxembourgin puisto
Panthéonilta on vain lyhyt matka Luxembourgin puistolle, jonne osuimmekin sopivasti lounasaikaan. Nappasimme matkalta mukaamme paninit ja juomat ja istahdimme puiston penkeille syömään eväitämme. Aurinkoinen sää oli houkutellut puistoon paljon lounastauon viettäjiä, eläkeläisiä sanomalehtineen ja kirjoineen, kouluryhmiä pelaamaan pihapelejä ja opiskelijaporukoita eväsnyssäköineen.


Louvre
Louvreen osuimmekin sitten vilkkaimpaan aikaan iltapäivästä. Olin lukenut aikaisemmin vinkin toisesta sisäänkäynnistä, passage Richeliusta ja suuntasimmekin Louvreen ensin "sivuovesta". Mittavassa museossa tehtiin kuitenkin remonttia, joten joko tuo kyseinen sisäänkäynti oli suljettuna tai sitten emme vain hoksanneet mistä olisi kuulunut yrittää sisään, sillä löysimme itsemme kuitenkin lopulta lasipyramidin luota jonottamasta muiden kanssa. Jono eteni kuitenkin melko mukavaa tahtia ja hiukan reilussa puolessa tunnissa olimme liput kourassa museon viileässä sisääntulohallissa.


Eihän tuota valtavaa monumenttia jaksanut millään kokonaan läpi käydä. Olin kuullut ja lukenut palatsin suuruudesta, mutta rakennuksen valtavuus mykisti silti. Olen kuullut, että jos kiertää koko Louvren tulee taivaltaneeksi lähes täysimittaisen maratonin. En tiedä pitääkö väite paikkansa, mutta olimme kuitenkin jo aika väsyneitä koko aamupäivän kaupungilla kiertelystä joten meille riitti parin tunnin kierros tärkeimpien teosten kohdalla. Suosikkejani Louvressa olivat maalausten sijaan upeat patsaat, joiden taiturimaista toteutusta jaksoi ihailla ja ihmetellä. Patsasten lisäksi mieleen jäivät mm. Egypti-hallien sfinksit sekä sargofakit ja tietysti säihkyvät kruununjalokivet.


Mona Lisaa oli lähtenyt muutama muukin moikkaamaan, mutta pääsimme silti näkemään vilauksen vienosta hymynkareesta. Ja siinä missä lupaukset Louvren suuruudesta pitivät paikkansa, olivat odotukset oikeassa myös Mona Lisan pienuudesta. Siellähän se, itse asiassa, vaatimattoman oloinen taulu nökötti panssarilasin takana aidalla suojattuna satojen japanilaisturistien tungeksiessa selfiekeppeineen taulun ympärillä. Ikäänkuin asetelman hullunkurisuutta korostamaan vastakkaiselle seinälle oli nostettu koko seinän kokoinen Kaanaan häät, josta juuri kukaan ei tuntunut olevan kiinnostunut.

Eiffel-torni illalla
Louvrelta suuntasimme metrolla takaisin kohti airbnb-kämppäämme ja hyvin ansaittuja päivänokosia. Virkistäytymisen jälkeen nälkä yllätti tietysti taas ja päätimme käydä hampparilla Big Fernandissa, josta olin kuullut kovasti kehuja. Ja kyllähän tuo ihan yksiin parhaimpiin maistamiini hampurilaisiin varmasti lukeutuu. Paikassa olisi saanut valita täytteistä mieluisensa, mutta päätimme kuitenkin maistaa paikan omaa klassikkoa, eikä siis tarvinnut pettyä.


Vatsat täynnä ja jalat edelleen päivän kilometreista voipuneina nappasimme taas kulkupeliksemme metron ja suuntasimme jälleen Eiffelille. Toisen kerran tutustuimme torniin siis ilta-aikaan ja tällä kertaa nousimme hissillä ylös asti. Kannattaa saapua tornille hyvissä ajoin, sillä tasatunnein esitettävä valoshow on näkemisen arvoinen. Olimme ensin ihailemassa valoja Champs de Marsin suunnalta, mutta kohta äkkäsimme, että shown paraatipuoli onkin tornin toiselle puolella, joten kipitimme sinne ja ehdimme nähdä hyvin vielä valosown loppuhuipennuksen.


Olimme ostaneet liput etukäteen netin kautta jonot välttääksemme. No, meillä kävi kuitenkin juuri päinvastainen tuuri, sillä saimme jonotella puolisen tuntia ennakkolippunsa lunastaneiden jonossa, kun lipunmyyntiin ja siitä turvatarkastuksen kautta hissille olisi saanut vain kävellä suoraan. Ennakkoon lippujen ostaminen lienee siis hyvä asia vilkkaan sesongin aikana tai viikonloppuisin, mutta syyskuun lopulla ja keskellä viikkoa se osoittautui varsin turhaksi.

Näkymiä Eiffel-tornista ei varmasti tarvitse sanoin kuvailla. Kuvat puhukoot puolestaan. Itse kävin kolmannen kerroksen ulkotasanteella asti, mutta matkakumppanini tyytyi tällä tasolla katselemaan nähtävyyksiä sisätiloista. Ja jos ei tornissa huimaa muuten, niin navakka tuuli kyllä piti huolen siitä, että kaiteesta kannatti puristaa kaksin käsin. Täällä olisi voinut maksua vastaan nauttia lasin shampanjaakin, mutta tyydyimme humaltumaan Pariisin valomerestä ja toisen kerroksen kahviossa nautitusta kaakaosta.


Lähes kaikki suurimmat nähtävyydet tuli siis kierrettyä vähän yllättäenkin melko rauhallisessa tahdissa kahden päivän aikana. Näiden lisäksi neljän päivän reissullamme istuskelimme puistoissa ja kahviloissa ja kävimme sekä pienissä putiikeissa, että suuressa Printemps tavaratalossa. Yhden kokonaisen päivän vietimme myös DisneyLandissa. Nähtävää ja koettavaa jäi kuitenkin seuraavaakin kertaa varten.

PS. Pariisin matkakertomuksen 1. osan voit lukea täältä.

Ei kommentteja