Déjà Vu - Taas tuolilöytö

Viikko sitten maanantaina kävin viemässä SPR:n kirppikselle muutaman laatikollisen KonMari-prosessin poistoja. Kiertelin samalla myymälän läpi ja silmiini osui hiukan Thonet-tuoliemme kaltaiset pinnatuolit. Google tiesikin kertoa, että tuolit olivat Thonet Dejavu (nro 378) mallia. Kääntelin ja katselin ja koeistuin tuoleja, mutta en kuitenkaan ottanut mukaani.

Tuoli jäi kuitenkin kaihertamaan mielen perukoille. Myimme nyt viikonloppuna keittiön ruokaryhmämme pois ja sen mukana meni myös eteisessä ollut tuoli. Tänään veimme uuden satsin tavaraa SPR:lle ja kävimme samalla katsomassa löytäisimmekö keittiöön ruokapöytää. Pöytää ei löytynyt, mutta siellähän tuolit edelleen odottelivat minua. Hetken aikaa niitä siinä pyörittelimme ja katselimme ja lopulta päätimme napata yhden mukaan. Värejä oli kahta erilaista: vaaleampi puu ja tämä tummempi sävy. Valkkasimme tuoleista hyväkuntoisimman yksilön. Hintalappu näytti huimat 10 €, joten kovin suuri murhe ei olisi, vaikka tuoli ei eteiseen passaisikaan.Huoli oli kuitenkin turha, sillä tuoli sopi sille ajatellulle paikalle aivan kuin se kuuluisi siihen. Alunperin ajattelin, että tämä saisi uuden maalipinnan, mutta oikeastaan pidänkin tuosta sävystä kovasti ja se tuo kivaa särmää muuten niin mustavalkoiseen eteiseen.


Huomasin vasta kotona, että tässä tummemmassa tuolissa olikin tuo jalkaosa hieman erilainen. Vaaleissa tuoleissa oli jalkojen välissä rengas, mutta tässä tuo taivutettu osa on oikeastaan mielenkiintoisempi.  Tuoli tuntuu melko tukevalta, vaikka onkin kevyt ja sirorakenteinen. Istuinosaa ja selkänojaa yhdistävät tuollaiset tukipalkit, jota ei Thoneteissamme ollut. Uskoisin, että ne vahvistavat tuolia, eikä samanlaista huojumisilmiötä tule, kuin toisissa tuoleissa tuntuu vähäsen olevan.


Tuolin pinta on toki vähän kulunut, mutta ei ihan hävyttömän huonossa kunnossa. Näissä vanhoissa esineissä saakin olla vähän luonnetta. Se kuuluu asiaan. Jonkinlainen leimakin tuolin pohjassa on, mutta siitä en saanut valitettavasti selvää. Aidosta Thonetista tuskin on tällä kertaa kyse.


Mitäs pidät tämän kertaisesta tuolilöydöstämme? Tuliko deja vu? :)

PS. Jos innostuit kyseisestä tuolista, niin Rauman SPR:n kirppikselle niitä jäi vielä neljä kappaletta. ;)

7 kommenttia

 1. Katselin noita tuoleja parisen viikkoa sitten jo siellä ja pohdin pitäisikö ostaa koko ruokapöydällinen, kaksi löytyy meinaan jo ennestään. Totesin kuitenkin, että ovat ehkä kivempia tuollaisina irrallisina tuolina, juurikin eteisessä, makkarissa tms. Tosi hyvältä näyttää myös teidän eteisessä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ruokapöydän tuolina tämä ei oikein tunnu pääsevän oikeuksiinsa. Mutta tällalailla irtotuolina näyttää tosi kivalta. Kävinkin katsomassa sun blogissa ja sunkin tuoli näyttää niin kivalta. <3

   Poista
 2. Ihana tuoli. Se tosiaan muistuttaa Ton:n tuolia No 378 Dejavu, mutta tuo alarengas on erilainen. Jok'tap hieno kirppislöytö! :-) -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Heidi! Tykkään tuolista myös kovasti. Alarengas on tässä tosiaan erilainen, mutta se on oikeastaan aika hauska.

   Poista
 3. Vanha juttu mutta pakko kommentoida. Lieksassa eli pirun kaukana Rauman kirpputorilta oli Antero (sukunimeä en muista ) entisöinyt tämmöset tuolit. Ne oli myytävänä kierrätyskeskuksella ja olivat tosi hyvän näköiset ikää niillä lähemmäs 80v. Tästä useita vuosia mutta vieläkin harmittaa kun en ostanut.

  VastaaPoista