Matkamuistelot: YuYuan-puutarha, Shanghai 2010

Matkustin äitini kanssa Shanghaihin toukokuussa 2010. Silloin mielessä oli enemmänkin siskon perheen luona vierailu ja heidän vastasyntyneen tyttärensä ihailu, joten etukäteen ei tullut ihan hirveästi kaupunkiin matkakohteena tutustuttua ja otettua selvää kaupungin annista matkailijoille. Siellä sitten mentiin vähän niin kuin virran vietävänä ja luotettiin siihen, että paikalliset oppaamme ohjaavat meidät katsomaan ainakin paria merkittävintä kohdetta.

Selailin koneelta kaukokaipuussani vanhoja matkavalokuvia ja tuon Kiinan reissun kauneimmat kuvat tuli otettua ehdottomasti YuYuan-puistossa.YuYuan tarkoittaa onnellisuuden puutarhaa tai onnellista puistoa ja oikeastaan ymmärrän hyvin puutarhan nimen tänäkin päivänä. Kun puiston aitojen ulkopuolella vallitsi kuhina, meteli ja tungos, oli puutarhassa ihanan hiljaista ja rauhallista. Tuntui melkein siltä, kuin kaupungissa vallitseva savusumukaan ei olisi yltänyt puistoon saakka. Shanghaissa oli vierailumme aikaan meneillään maailmannäyttely, joten kaupungin lähes 25 miljoonan asukkaan lisäksi tungosta aiheutti vielä muutama miljoonaa turistia. Vaikka joka paikkaan sai tuolloin jonottaa (kerronpas vielä joskus meidän lähes kolmen tunnin jonotuksesta "pallotorniin"), niin puutarhassa pääsi hetkeksi hengähtämään kaupungin sykkeestä ja poluilla oli jopa suomalaisesta vinkkelistä katsottuna väljää.


Puisto on jaettu kuuteen alueeseen ja se on täynnä kauniita ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Täytyy kyllä tunnustaa, että etukäteen tai paikan päälläkään en juuri puiston historiaan tai nähtävyyksien taustoihin tutustunut, mutta oli ihan mielenkiintoista googlailla ja päästä lukemaan niistä näin jälkeenpäinkin. Ehkä puutarhavierailusta olisi saanut enemmän irti paremmalla etukäteissuunnittelulla, mutta toisaalta tämän tyyppisiä matkavierailuja ilman tiettyjä etukäteisodotuksia ihan liian harvoin tulee tehtyä nykyään. Tuolloin pääsimme vain ihailemaan, katselemaan ja kuvaamaan ilman turhia paineita juuri tiettyjen kohteiden näkemisestä. Ehkä näin jäi puistosta mieleen ja kameran musitikortille jopa mielenkiintoisempia kohteita. Tiedä häntä...


2 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! En edes muistanut miten upea tuo paikka oli, ennen kuin pysähdyin taas katselemaan näitä kuvia.

      Poista