DIY: Lasikaiverretut maustepurkit (tutoriaali)

Esittelin pari päivää sitten tekemäni lasikaiverretut maustepurkit ja sain kommenteissa pari kyselyä lasikaiverrukseen liittyen. Teen kaiverruksia työkseni sekä (jalo)metalleihin, että lasiin ja kristalliin ja näistä lasikaiverrus on se tekniikka, joka on melko nopea ja helppo oppia ihan jokaisen. Lasiin kaivertaminen vaatii työhön soveltuvan koneen ja tarkoitukseen sopivia kärkiä. Paras vaihtoehto mielestäni on kultaseppien käyttämä mikromoottori, mutta myös Dremelin tyyppisellä monitoimityökalulla lasikaiverrukset onnistuvat. Kaiverrukseen soveltuvia timanttikärkiä tulee usein työkalun mukana ja niitä saa ostaa ihan rautakaupoista.

Maustepurkkien lasi ei ole kovuutensa vuoksi parasta mahdollista kaiverrettavaa, mutta kuitenkin ihan kivaa jälkeä näihinkin saa aikaiseksi. Erilaisia teriä, koneen kierrosnopeuksia ja kaiverrustuntumaa kannattaa testata johonkin mallikappaleeseen ennen työhön ryhtymistä.


TARVIKKEET
 • Tyhjiä maustepurkkeja tai muita pieniä lasipurkkeja
 • Kopiopaperia
 • Lasertulostin
 • Valkoinen vesi- tai peiteväri
 • Lyijykynä
 • Viivotin
 • Asetonia
 • Pumpulia
 • Dremel, letkupora tai vastaava monitoimityökalu
 • Pieni timanttiporanterä
1. Irrota maustepurkeista vanhat etiketit lämpimän veden ja tiskiaineen avulla. Liimatahrat lähtevät kätevästi asetonilla.

2. Tulosta haluamasi mausteiden nimet lasertulostimella tavalliselle tulostuspaperille. Huomaa, että tässä vaiheessa teksti pitää tulostaa peilikuvana, jotta se siirtyy lasin pintaan oikein päin. Jos sinulla on kaunis käsiala, voit vastaavasti piirtää itse tekstin suoraan lasin pintaan joko veden kestävällä tussilla, tai vesiväriä ja lyijykynää käyttäen.


3. Kastele pumpuliin hieman vettä ja purista ylimääräinen pois. Levitä lasin pinnalle valkoista vesi- tai peiteväriä.


4. Mittaa teksti haluamaasi kohtaan ja siirrä se asetonin avulla. Painele asetonilla kostutetulla vanupuikolla tai pumpulitupolla paperin taustalta tekstin kohdasta, niin, että muste siirtyy lasin pintaan. Älä käytä liikaa asetonia, se saa värin vain leviämään. Kokeilemalla löydät oikean tekniikan.


5. Irrota paperi. Mikäli teksti ei ole joka kohdasta kunnolla siirtynyt lasin pintaan, voit korjailla sitä lyijykynällä. Jos teksti meni vinoon tai muulla tavalla pieleen, pyyhi se kokonaan pois asetonilla, pese vesiväri pois vedellä ja aloita alusta. Huomaa, että voit tehdä yhdellä tulosteella siirron vain kerran.


6. Itse kaiverran tekstin pienellä timanttipalloterällä käyttäen kultaseppien ja hammaslääkärien käyttämää mikromoottoria. Dremel, letkuporakone tai vastaava työkalu käy myös hyvin. Kokeile, millainen timanttiterä sopii sinulle parhaiten. Niitä on olemassa eri kokoisia ja eri muotoisia. Esimerkiksi sylinterin muotoisella terällä saa hyvin tarkkaa jälkeä. Itse käytin näihin 1mm palloterää. Lasipölyä ei kannata hengittää, joten hengityssuojain ja suojalasitkin ovat tarpeen!


7. Kun kaiverrus on valmis. Poista musteen rippeet asetonilla ja pese vesiväri pois vedellä. Itse pesin purkit sekä kannet tämän jälkeen vielä astianpesukoneessa, jotta asetonin jämät, sekä vanhojen mausteiden maut ja tuoksut varmasti lähtevät purkista.


8. Halutessasi voit maalata purkkien kannet vielä spraymaalilla. Itse maalasin vaan päällipuolet. Anna maalin kuivua kunnolla ennen purkkien sulkemista, jotta mahdolliset maalinkäryt eivät tartu mausteisiin ja aiheuta makuhaittoja.


Jos et halua kokeilla lasikaiverrusta, maustepurkkeihin voisi tehdä etiketit myös Dymolla, valkoisella maalitussilla kirjoittamalla tai vaikkapa liimaamalla pienet liitutaulutarrat.

PS. Kivasti olen saanut blogiini kommentteja.  Kiitos niistä! Jokainen uusi kommentti sykähdyttää aina. Huomasin, että kommentointiin oli jäänyt sanavarmistus päälle, joka ainakin itselleni on usein punainen vaate kun haluan kommenttia blogiin jättää. Nyt otin varmistuksen pois päältä ja kommentointi on jatkossa helpompaa. :)

PPS. Follow my blog with Bloglovin

9 kommenttia

 1. Kiitos tästä, täytyy yrittää puhua mies ympäri tähän hommaan. Dymo löytyisi, samoin liitutaulutarraa ja jopa valkoinen tussi, mutta kyllä nämä kaiverretut on vaan niin hienot :)

  Ei mulle ole tullut kyllä kertaakaan sanavarmistusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kokeilet, niin vinkkaathan sitten että miten meni. :)
   Hyvä jos ei ole tullut sanavahvistusta ennenkään. Kävin siirtämässä ruksin paikkaa, kun se yhtäkkiä tuli mieleeni.

   Poista
 2. Kiitos tästä ohjeesta, tällä pitäisi jopa minun onnistua, niin hyvin ohjeistit :) Toki mun täytyy nyt ryhtyä ensin purkkien keruuseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti onnistuu. Tulethan sitten kertomaan miten kävi? Se purkkien keruu ja niiden etikettien poistaminen olivatkin melkein ärsyttävimmät osuudet tässä hommassa.

   Poista
 3. Vähänkö hienot! Mulla ei kyllä itsellä hermo kestä noin pikkutarkkaa hommaa, tai ainakin pitäis oppia sietämään pieniä virheitä omissa tekemisissä eka :D Mutta taidan kyllä nyt tästä innostuneena toteuttaa pitkään hauduttelemani maustekaapin siivouksen ja purkkien tuunauksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Lissu, jos postaus inspiroi tuunaamaan purkkeja. Tuo omien virheiden sietäminen on kyllä aikamoinen opettelua vaativa juttu. Ja jotenkin ne itse tehdyt pienet mokat aina hyppää silmille, vaikka muut niitä ei näkisikään. Rohkeasti kuitenkin kokeilemaan vaan lasikaiverrusta jos on mahdollisuus. Se on helppoa ja hauskaa. :)

   Poista
 4. Nämä ovat kyllä todella kauniit ja kiva tuunaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lopputuloksesta tuli kyllä ihan kiva. :)

   Poista
 5. Kiitos kivasta ohjeesta.:) Olen ite jonkun verran kokeillu kaiverruksia metalleihin, mutta lasi on vielä kokeilematta. Itse asiassa en ole edes tullu ajatelleeksi että siihenkin voisi kaivertaa... Pitää varmaan joku päivä ottaa kokeeks joku purkki ja kokeilla tätäkin.

  VastaaPoista