RomuRaivaus

Eli kuinka raivasin kotini ja elämäni KonMarin opein...

Tutustuin KonMariin ensimmäisen kerran viime kesänä, kun blogeissa kirjasta oli kohistu jo hyvän aikaa. En ole varma, kumpi ajatus tuli ensin: kodin raivaus ylimääräisestä tavarasta, vai pienempään asuntoon muuttaminen, mutta joka tapaksessa nämä aatokset kypsyivät ja muuttuivat konkreettisemmiksi viime heinäkuussa. Tuolloin ahmin KonMari-oppeja blogeista ja Pinterestistä ja aloin toteuttaa tavaroiden läpi käymistä ja raivausta vaikken ollutkaan kirjaa vielä lukenut.

Nyt sain itse kirjankin vihdoin käsiini ja luinkin sen lähes yhdeltä istumalta illan ja yön aikana. Suurin osa ajatuksista ja opeista oli tosiaan jo tuttuja, mutta lisäinspiraatiota sain kuitenkin loppujenkin tavaroideni järjestelyyn. Aamulla räjäytinkin sitten ensi töikseni vaatehuoneen atomeiksi ja aloin käydä vaatteitani läpi jälleen kerran. Uskomatonta, miten vain puoli vuotta sitten heitin vaatekaapistani pois viisi muovikassillista vaatteita ja nytkin sieltä vielä melkein kaksi kassillista ylimääräistä löytyi.
KonMari lupaa, että kun kerran käy tavaransa perusteellisesti läpi (siis IHAN kaikki tavarat), ei vastaavaa projektia tarvitse suorittaa enää koskaan. Miksi siis aloitin tänään taas alusta?

Syy numero yksi on se, etten suorittanut kesällä operaatiota ihan loppuun saakka. Heitin kyllä todella paljon, siis todella, todella paljon tavaraa pois, mutta en koskaan päässyt käsiksi esimerkiksi kirjan viimeisenä kohteena oleviin muistoesineisiin. En myöskään oikein ole sinut ajatuksen kanssa, että vain heittäisin tavarat pois. Haluan kierrättää ne mahdollisimman tehokkaasti ja kirppistely ja lopullisten sijoituskohteiden löytäminen ylimääräiselle tavaralle on huomattavasti aikaavievempää kuin vain kylmästi kaatopaikalle roudaaminen. Nurkkiin jäi siis lojumaan jos jonkinlaista nyssäkkää, josta olen päättänyt luopua, mutta joka ei vaan ole vielä löytänyt uutta omistajaa.

Syy numero kaksi olikin sitten muutto, joka loppujen lopuksi tapahtui kai nopeammin kuin alkukesästä vielä osasimme arvella. Saan kiittää raivausprojektiani siitä, että muutto ylipäänsä oli mahdollinen ja tapahtui niinkin kivuttomasti. Uusi koti ja elämä kuitenkin tarvitsivat hieman aikaa ja totuttelua ja oikeastaan vasta nyt pystyn näkemään mihin täällä esineet alkavat asettua.


Kirjassa toki oli paljon myös hieman huttua ja se oli kirjoitettu japanilaisista asumisen lähtökohdista, joita ei kaikkia Suomen oloihin ole mielekästä tai mahdollistakaan soveltaa. Löysin kuitenkin kolme tärkeää pääajatusta, jotka mullistivat ainakin minun ajatukseni kodin raivaamisesta.

1. Käy läpi tavararyhmä kerrallaan, älä esimerkiksi yhtä huonetta tai kaappia kerrallaan. Näin näet yhdellä kertaa esimerkiksi kaikki omistamasi puserot tai meikit, eikä mitään pääse unohtumaan.

2. Mieti jokaisen esineen kohdalla tuottaako se sinulle iloa. Koska päätän usein tunneperäisesti, mitä laitan aamulla päälleni (vaikka vilkaisen toki myös lämpömittaria) ja vaatteet vaikuttavat hyvin paljon siihen, miltä minusta tuntuu ja kuinka hyväksi tunnen oloni, ei kannata ajatella epämieluisan vaatteen kohdalla, että ehkä tätä vielä joskus kuitenkin tarvitsen. Jos vaate (tai mikä tahansa muu tavara) tuottaa epämiellyttäviä ajatuksia, sitä ei missään nimessä kannata säästää.
No okei, kuusi isoa mapillista kirjanpitopapereita eivät minulle varsinaisesti mitään riemunhetkiä suo, joten ihan kaikkien asioiden kohdalla tätä periaatetta ei pysty noudattamaan. Jotkut esineet nyt on vaan pakko säilyttää. Ne eivät ole kuitenkaan yleensä niitä esineitä, joiden takia kaapit eivät mahdu kiinni.

3. Tavaroiden karsimisjärjestys on myös oleellinen. Ensin vaatteet, sitten kirjat, paperit, sekalaiset (komono) ja tunnepitoiset esineet kuten valokuvat. Tein vielä itselleni listan, johon listasin vielä alaryhmiä kuten puserot, housut, sukat jne. Komono-ryhmä varsinkin on niin laaja, että se vaati purkamista osiin. Ja mistä listaihminen nauttisikaan enemmän, kuin päästä vetämään listaltaan rivejä yli homman suoritettuaan.


Viime kesänä pääsis siis listalla pitkälle komonoihin asti. Sitten tuli kodin osto, remontti ja muutto. Nyt olisi aika käydä läpi loputkin tavarat, mutta kertauksen ja järjestyksen vuoksi haluan käydä kaiken läpi uudelleen. Uusintakierros alusta käy varmasti nopeammin kuin ensimmäisellä kerralla. Samalla saan mietittyä kaikelle ne oikeat paikat uudessa kodissa ja voihan olla, että tämä uusi kotikin kertoo minulle mitä esineitä tänne sopii. (Hetkinen, hairahduinko juuri KonMarin ajatuksiin esineiden ja kodin "sielusta"?!)

Onko muut raivanneet kotiaan KonMarin opein? Minkälaisin tuloksin ja onko muutos ollut pysyvää?

6 kommenttia

 1. Voi että, meidän koti niiiiiin kaipaisi tuollaista tavaroiden läpikäymistä ja turhien tavaroiden poisheittämistä! En olekaan tuohon kirjaan aikaisemmin törmännyt, mutta ehkäpä joskus etsin sen käsiini; vaikuttaa mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, kuvittelin olevani todella ajastani jäljessä oman KonMari-postaukseni kanssa, mutta mukava kuulla, että sain vielä jaettua tätä "ilosanomaa" siihen tutustumattomillekin. Suosittelen lukaisemaan kirjan läpi. Vaikka ei juuri KonMarin opeilla oman kodin raivausta ja järjestelyä haluaisikaan toteuttaa, saa siitä silti paljon inspiraatiota urakkaan.

   Poista
 2. Heippa! Itsellä myös sama homma meneillään... Siis aivan mahtavaa päästä eroon kaikesta turhasta, ja ennen kaikkea säilyttää kodissa vain ja ainoastaan lempparitavarat! 9 kk ikäinen muksu vähän rajoittaa tahtia, mutta hitaasti ja varmasti homma etenee... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin tulla seuraamaan blogistasi sinun urakan etenemistä. Eikö vaan olekin KonMarittaminen ihanan vapauttavaa?!

   Poista
 3. Minullakin on tuo kirja ja olen sen lukenutkin, vielä kun jostain saisin raivattua sen ajan kodin raivaamiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se, että aikaa projekti kyllä vaatii. Toisaalta sitten kun se on tehty, se myös säästää aikaa tulevaisuudessa, kun siivous helpottuu. Ajan lisäksi vaatii oikean mielentilankin. Nämä kaikki kun saisi joskus kohtaamaan.

   Poista