Etsinnässä uudet juomalasit

Meillä on tällä hetkellä käytössä sekalainen sarja erilaisia juomalaseja. Peruslasit ovat ihan markettikamaa ja niiden pinta on harmaantunut ikävästi huonon tiskipesuaineen vaikutuksesta. Näiden parin erilaisen lasin lisäksi käytössä ovat arkilaseina Iittalan Vernat ja Pentikin Tapiot. Pentikin Tapiot ovat muotonsa puolesta aivan ihanat, mutta hirvittävän ohutta lasia ja tokihan niiden valmistuskin on lopetettu jo vuosia sitten.

Aloin tutkia hieman juomalasitarjontaa mielessäni löytää käteen kivasti sopivat, vankkatekoiset mutta ei liian raskaat ja vetoisuudeltaan passelit arkikäyttölasit. Kotimaisuus designissa ja myös valmistuksessa olisi suurta plussaa. Viimeinen kriteeri olikin osoittautua kaikkein vaikeimmaksi toteuttaa. Suomessa, tuossa upeiden lasitehtaiden luvatussa maassa ei juurikaan valmisteta enää käyttölasia, vaan niiden tehtailu on ulkoistettu halvemman työvoiman maihin useammin kuin arvaisikaan.

Iittalalta peruslaseista Ainoa, Kartiota ja Kastehelmeä tutkimukseni mukaan valmistetaan edelleen Suomessa. Muurla on taitanut siirtää kaiken käyttölasinsa tuotannon Eurooppaan ja myös Pentikin lasit valmistetaan muualla, kyselyni mukaan ainakin osa malleista Puolassa. Löysin myös pienen, mielenkiintoisen lasistudio Bianco Blun  Fiskarssista, mutta heidänkään sivuiltaan ei aivan yksiselitteisesti käynyt ilmi, valmistetaanko kauniit Fiume-juomalasit sittenkin vaikkapa Italiassa, eikä omalla lasistudiolla.

Kristalli/Muurla | Aino Aalto/Iittala | Herttua/Pentik | Fiume/Bianco Blu | Kastehelmi/Iittala | Kartio/Iittala
Vielä ei oikein mikään näistä ole pompannut ylitse muiden. Pitäisi päästä hypistelemään ja testailemaan käytännössä. Tuo Kastehelmi olisi ehdottomasti suosikkini, jos lasin muoto olisi suorempi, en pidä noin paljon alaspäin kapenevasta linjasta. Kartio on kiva peruslasi, mutta jotenkin tosi pikkuinen se normikoko. Pentikin Herttua on ulkonäöltään aivan upea, mutta kuitenkin ehkä arkilasiksi hieman hintava.

Mikä on sinun juomalasisuosikkisi arkikäyttöön?

2 kommenttia

 1. Sallyn blogin kautta tänne löysin :)

  Meillä arkikäytössä ollut yli kymmenen vuotta Iittalan Kartio-lasit. Ovat kestäviä ja helposti saa uusia rikkoutuneiden tilalle. Eivätkä ole edes hinnan kiroissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Tuija, kun löysit tänne! :)
   Meilläkin näillä näkymin kallistutaan Kartioihin, jollei mitään mustaa hevosta kiilaa vielä ohitse. Helppo saatavuus, pinottavuus ja hinta kyllä puoltavat näitä laseja.

   Poista